Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně, § 73, porovnání znění k 8.3.2011

Zákon o DPH č. 235/2004 Sb.

Obsah předpisu
Seznam paragrafů
Tisk stránky
    rozšířené hledání
    Znění předpisu k datu: 1.1.2024 (aktuální znění)
    (zvýrazněny změny vůči znění k 8.3.2011)



    § 73

    Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně

    (1) Plátce prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem, který byl vystaven plátcem.

    (2) Nárok Pro uplatnění nároku na odpočet daně lze uplatnit nejdříve za zdaňovací období, ve kterém se uskutečnilo přijaté zdanitelné plnění nebo ve kterém byla přijata úplata, pokud z této úplaty plátci vznikla povinnost přiznat daň. je plátce povinen splnit tyto podmínky:

    (3) Nárok na odpočet

    a) při odpočtu daně , kterou vůči němu uplatnil jiný plátce u přijatých zdanitelných plnění, u kterých mít daňový doklad,

    b) při dovozu zboží vznikla daňová povinnost nebo povinnost přiznat daň podle § 23. Nárok na odpočet odpočtu daně, kterou plátce uplatnil při dovozu zboží lze uplatnit nejdříve poskytnutí zdanitelného plnění osobou povinnou k dani neusazenou v za zdaňovací období, ve kterém byla daň vyměřena tuzemsku nebo přiznána. Plátce prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem.

    (4) Pokud není dovezené zboží propuštěno do celního režimu jiným plátcem, ve kterém vznikla povinnost vyměřit daň anebo kterou plátce uplatnil při dovozu pořízení zboží z jiného členského státu, nárok na odpočet daně lze uplatnit nejdříve za zdaňovací období daň přiznat a mít daňový doklad; nemá-li plátce daňový doklad, ve kterém bylo doručeno rozhodnutí celního orgánu o vyměření daně. Nárok na odpočet daně lze uplatnit, pokud je daň nárok prokázat jiným způsobem,

    c) při dovozu zboží zaplacena.

    (5) Pro uplatnění nároku na odpočet odpočtu daně u přijatých zdanitelných plnění, u kterých byla vyměřena daň při dovozu, musí mít plátce daňový doklad s vyznačeným datem propuštění zboží, s výjimkou, kdy daňovým dokladem je jiné rozhodnutí celního orgánu. Pokud je je-li plátce povinen tuto daň dodatečně vyměřena přiznat podle § 44 odst. 1, lze odpočet daně uplatnit nejdříve v za zdaňovací období § 23 odst. 2 až 4, ve kterém byla daň dodatečně vyměřena.

    přiznat a mít daňový doklad,

    (6) Nárok na odpočet

    d) při odpočtu daně má plátce při pořízení dovozu zboží z jiného členského státu, pokud mu při tomto pořízení vznikla povinnost přiznat daň. Plátce při pořízení zboží z jiného členského státu prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem není-li plátce povinen postupovat podle § 35. Nárok na odpočet daně lze uplatnit nejdříve v za zdaňovací období § 23 odst. 2 až 4, ve kterém plátci vznikla povinnost přiznat vyměřenou daň podle § 25.

    zaplatit a mít daňový doklad, nebo

    (7) Nárok na odpočet daně má plátce

    e) při poskytnutí služby osobou registrovanou k dani v jiném členském státě nebo zahraniční osobou povinnou k dani odpočtu daně, pokud mu při tomto poskytnutí vznikla povinnost přiznat daň. Plátce při poskytnutí služby osobou registrovanou k dani kterou plátce uplatnil v jiném členském státě nebo zahraniční osobou povinnou k dani prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem případě plnění podle § 31 nebo 32. Nárok na odpočet daně lze uplatnit nejdříve v za zdaňovací období § 13 odst. 4 písm. b), ve kterém plátci vznikla povinnost přiznat daň podle § 24.


    (8) Pokud u plnění vznikla povinnost přiznat daň na výstupu ke dni přijetí úplaty plátcem, který uskutečňuje zdanitelné plnění, dojde k vrácení úplaty a zdanitelné plnění se přitom neuskuteční, nemá mít daňový doklad; nemá-li plátce daňový doklad, lze nárok na odpočet daně prokázat jiným způsobem. Jestliže již plátce uplatnil

    (2) Plátce je oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně nejdříve za zdaňovací období, je povinen podat dodatečné daňové přiznání na zvýšení daňové povinnosti, pokud již neprovedl opravu odpočtu daně na základě daňového dobropisu ve kterém jsou splněny podmínky podle odstavce 1.

    (9) U plátců, kteří uskutečňují zdanitelná plnění společně na základě smlouvy o sdružení10) nebo jiné obdobné smlouvy, uplatňuje nárok (3) Nárok na odpočet daně u přijatých zdanitelných plnění použitých k činnosti sdružení určený účastník nelze uplatnit po uplynutí lhůty, který vede evidenci za sdružení podle § 100 odst. která činí 3 roky. Plátci podnikající společně na základě smlouvy o sdružení mohou uplatňovat nárok Lhůta pro uplatnění nároku na odpočet daně u přijatých zdanitelných plnění použitých pro činnost sdružení jednotlivě, pokud uskutečňují zdanitelná plnění počne běžet prvním dnem měsíce následujícího po zdaňovacím období, ke kterým použijí tato přijatá zdanitelná plnění. Uskutečněná zdanitelná plnění plátci uvádějí ve svých daňových přiznáních kterém nárok na odpočet daně vznikl. Jestliže Po uplynutí této lhůty je uplatňován plátce oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně jednotlivými účastníky sdružení, musí být těmito účastníky uplatněna daň na výstupu ve vztahu k určenému účastníkovi sdružení vstupu u přijatého zdanitelného plnění, který přiznává pokud

    a) mu vznikla povinnost tuto daň na výstupu za činnost celého sdružení přiznat, nebo

    b) toto zdanitelné plnění použije pro účely plnění podle § 13 odst. 4 písm. b).

    (10) (4) Plátce, který je povinen krátit má u přijatého zdanitelného plnění nárok na odpočet daně podle § 72 odst. 4 v částečné výši, je oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně u krácených tohoto plnění nejpozději za poslední zdaňovací období kalendářního roku, v jehož některém ze zdaňovacích období mohl být nárok uplatněn nejdříve.

    (11) Nárok Lhůta pro uplatnění nároku na odpočet daně nelze uplatnit po uplynutí 3 let od konce zdaňovacího období, ve kterém mohl být nárok nejdříve uplatněn podle odstavce 3 tím není dotčena. Po uplynutí této lhůty je však Lhůta podle věty první se neuplatní, pokud plátce oprávněn uplatnit má u přijatého zdanitelného plnění nárok na odpočet daně u přijatých zdanitelných plnění v krácené výši a vypořádací koeficient podle § 76 odst. 7 nebo 9 vypočtený z údajů za kalendářní rok, u kterých mu vznikla při jejich přijetí povinnost přiznat daň na výstupu v jehož některém ze zdaňovacích období mohl být nárok uplatněn nejdříve, pokud daň na výstupu z těchto plnění přiznal je roven nebo vyšší než 95 %, s výjimkou případu, kdy přijatým zdanitelným plněním je dlouhodobý majetek.

    (12) Daňový (5) Neobsahuje-li doklad pro prokázání nároku na odpočet daně musí obsahovat všechny náležitosti stanovené tímto zákonem. Pokud doklad neobsahuje všechny předepsané náležitosti daňového dokladu, prokazuje se lze nárok podle zvláštního právního předpisu prokázat jiným způsobem. 51)


    10) § 829 a násl. občanského zákoníku.

    48) Zákon č. 202/1990 Sb.

    (6) Převyšuje-li částka daně uvedená na přijatém daňovém dokladu výši daně, která má být uplatněna podle tohoto zákona, o loteriích a jiných podobných hrách je plátce oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně jen ve výši odpovídající dani, ve znění pozdějších předpisů která má být uplatněna podle tohoto zákona.

    51) § 31 odst. 9 zákona č. 337/1992 Sb. Je-li částka daně uvedená na přijatém daňovém dokladu nižší, než která má být uplatněna podle tohoto zákona, je plátce oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně jen ve znění pozdějších předpisů výši odpovídající dani uvedené na daňovém dokladu.




    Zpět na obsah zákona

    Kurzy a školení daní a účetnictví

     DatumNázev kurzuTypMístoPořádá
     6.4.   ÚČETNICTVÍ A DAŇOVÁ EVIDENCE S VYUŽITÍM PC - rekvalifikační kurz …  K Kolín Orange Academy
     6.4.   MZDOVÉ ÚČETNICTVÍ SE ZÁKLADY PERSONALISTIKY - rekvalifikační kurz akreditovaný MŠMT …  K Karlovy Vary Orange Academy
     6.4.   ÚČETNICTVÍ (PODVOJNÉ) - rekvalifikační kurz akreditovaný MŠMT probíhá ve 27 …  K Ostrava Orange Academy
     6.4.   ÚČETNICTVÍ A DAŇOVÁ EVIDENCE S VYUŽITÍM PC - rekvalifikační kurz …  K Olomouc Orange Academy
     7.4.   ÚČETNICTVÍ (PODVOJNÉ) - rekvalifikační kurz akreditovaný MŠMT probíhá ve 27 …  K Mladá Boleslav Orange Academy
     7.4.   ÚČETNICTVÍ (PODVOJNÉ) - rekvalifikační kurz akreditovaný MŠMT probíhá ve 27 …  K Mladá Boleslav Orange Academy
     8.4.   Implementace Anti-Tax Advoidance Directive (ATAD) do daňové praxe  K Praha VOX
     9.4.   Hospodaření a majetkoprávní jednání v prostředí obce  K Brno INTEGRA CENTRUM
     11.4.   Fakturace od A do Z v praxi roku 2024  K Ostrava INTEGRA CENTRUM
     12.4.   Vysílání pracovníků z ČR do EU a do třetích států …  K Praha ANAG
    typy: K - Kurz, W - Webinář, E – E-learning, Knf - Konference   
    Seznam všech kurzů

    Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



    Více zpráv k tématu Daně

    ?

    Zobrazit sloupec 

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Ochranné známky

    Finanční katalog

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Monitoring ekonomiky

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.