Hlava třetí Přípustnost dovolání, § 236, paragraf 236, porovnání znění k 23.1.2009

Občanský soudní řád č. 99/1963 Sb.

Obsah předpisu
Seznam paragrafů
Tisk stránky
    rozšířené hledání
    Znění předpisu k datu: 1.1.2024 (aktuální znění)
    (zvýrazněny změny vůči znění k 23.1.2009)



    Hlava třetí

    Dovolání

    Přípustnost dovolání

    § 236

    (1) Dovoláním lze napadnout pravomocná rozhodnutí odvolacího soudu, pokud to zákon připouští.

    (2) Dovolání jen proti důvodům rozhodnutí není přípustné.

    § 237

    (1) Dovolání

    Není-li stanoveno jinak, je dovolání přípustné proti rozsudku odvolacího soudu a proti usnesení odvolacího soudu,

    a) jimiž bylo změněno každému rozhodnutí soudu prvního stupně ve věci samé,

    b) jimiž bylo potvrzeno rozhodnutí soudu prvního stupně, kterým soud prvního stupně rozhodl ve věci samé jinak než v dřívějším rozsudku (usnesení) proto, že byl vázán právním názorem odvolacího soudu, který dřívější rozhodnutí zrušil,

    c) jimiž bylo potvrzeno rozhodnutí soudu prvního stupně kterým se odvolací řízení končí, jestliže dovolání není přípustné podle písmena b) a dovolací soud dospěje k závěru, že napadené rozhodnutí má ve věci samé po právní stránce zásadní význam.


    (2) Dovolání podle odstavce 1 není přípustné

    a) ve věcech, v nichž dovoláním dotčeným výrokem bylo rozhodnuto o peněžitém plnění nepřevyšujícím 20 000 Kč a v obchodních věcech 50 000 Kč; k příslušenství pohledávky závisí na vyřešení otázky hmotného nebo procesního práva, při jejímž řešení se přitom nepřihlíží,

    b) ve věcech upravených zákonem o rodině, ledaže jde o rozsudek o omezení nebo zbavení rodičovské zodpovědnosti nebo pozastavení jejího výkonu, o určení (popření) rodičovství nebo o nezrušitelné osvojení,

    c) ve věcech mezinárodních únosů dětí podle mezinárodní smlouvy, která je součástí právního řádu62g), nebo podle přímo použitelného předpisu Evropských společenství62h).

    (3) Rozhodnutí odvolacího odvolací soud odchýlil od ustálené rozhodovací praxe dovolacího soudu má po právní stránce zásadní význam [odstavec 1 písm. c)] zejména tehdy, řeší-li právní otázku, nebo která v rozhodování dovolacího soudu dosud nebyla vyřešena nebo která je odvolacími soudy nebo dovolacím soudem rozhodována rozdílně, nebo řeší-li anebo má-li být dovolacím soudem vyřešená právní otázku v rozporu s hmotným právem.


    62g) Úmluva o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí, vyhlášená pod č. 34/1998 Sb.

    62h) Nařízení Rady (ES) č. 2201/2003 ze dne 27. listopadu 2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti a o zrušení nařízení (ES) č. 1347/2000 otázka posouzena jinak.

    § 238

    (1) Dovolání je podle § 237 není přípustné

    a) ve věcech upravených v části druhé občanského zákoníku, je-li řízení o nich vedeno podle tohoto zákona a nejedná-li se o manželské majetkové právo,

    b) ve věcech upravených zákonem o registrovaném partnerství, je-li řízení o nich vedeno podle tohoto zákona,

    c) proti usnesení odvolacího soudu rozsudkům a usnesením vydaným v řízeních, jímž jejichž předmětem bylo potvrzeno v době vydání rozhodnutí obsahujícího napadený výrok peněžité plnění nepřevyšující 50 000 Kč, včetně řízení o výkon rozhodnutí a exekučního řízení, ledaže jde o vztahy ze spotřebitelských smluv a o pracovněprávní vztahy; k příslušenství pohledávky se přitom nepřihlíží,

    d) ve věcech odkladu provedení výkonu rozhodnutí nebo změněno usnesení soudu prvního stupně exekuce,

    e) proti usnesením, kterým proti nimž je přípustná žaloba pro zmatečnost podle § 229 odst. 4,

    f) proti usnesením, kterými bylo rozhodnuto

    o předběžném opatření, pořádkovém opatření, znalečném nebo tlumočném,

    a) g) proti usnesení, jímž bylo rozhodnuto o žalobě na obnovu z rušené držby,

    h) proti rozhodnutím v části týkající se výroku o nákladech řízení,

    b) i) proti usnesením, kterými bylo rozhodnuto o zamítnutí návrhu na změnu osvobození od soudního poplatku nebo o povinnosti zaplatit soudní poplatek,

    j) proti usnesením, kterými bylo rozhodnuto o žádosti účastníka o ustanovení zástupce,

    k) proti rozhodnutím, kterými odvolací soud zrušil rozhodnutí (§ 235h odst. 1 věta druhá) soudu prvního stupně a věc vrátil soudu prvního stupně k dalšímu řízení,

    l) proti usnesením, kterými bylo rozhodnuto o zproštění od složení zálohy nebo odejmutí zproštění od složení zálohy podle exekučního řádu.

    (2) Ustanovení § 237 platí obdobně U opětujícího se peněžitého plnění je pro závěr, zda rozhodnutí obsahující dovoláním napadený výrok bylo vydáno v řízení, jehož předmětem bylo v době vydání rozhodnutí peněžité plnění nepřevyšující 50 000 Kč [odstavec 1 písm. c)], rozhodný součet všech opětujících se plnění; jde-li však o peněžité plnění na dobu života, na dobu neurčitou nebo na dobu určitou delší než 5 let, je rozhodný pouze pětinásobek výše ročního plnění.

    (3) Za rozhodnutí podle odstavce 1 písm. c) se považuje i rozhodnutí vydané v řízení o určení pravosti nebo výše pohledávky nepřevyšující 50 000 Kč.

    § 238a

    (1)

    Dovolání je dále přípustné proti usnesení odvolacího soudu, jímž bylo potvrzeno nebo změněno usnesení soudu prvního stupně, kterým bylo rozhodnuto

    a) v insolvenčním řízení53c),

    b) o žalobě pro zmatečnost,

    c) o návrhu na nařízení výkonu rozhodnutí, nejde-li o průběhu odvolacího řízení rozhodnuto o výkon rozhodnutí k navrácení dítěte ve věcech mezinárodních únosů dětí podle mezinárodní smlouvy tom, která kdo je součástí právního řádu62g) procesním nástupcem účastníka, nebo podle přímo použitelného předpisu Evropských společenství62h),

    d) ve věci zastavení výkonu rozhodnutí, nejde-li o vstupu do řízení o výkon rozhodnutí k navrácení dítěte ve věcech mezinárodních únosů dětí podle mezinárodní smlouvy, která je součástí právního řádu62g), nebo podle přímo použitelného předpisu Evropských společenství62h),

    e) ve věci udělení příklepu ve výkonu rozhodnutí,

    f) o rozvrhu rozdělované podstaty ve výkonu rozhodnutí,

    g) o povinnostech vydražitele uvedeného v § 336m odst. 2 (§ 336n na místo dosavadního účastníka (§ 107a ) a v § 338za odst. 2.

    (2) Ustanovení § 237 odst. 1 a 3 platí obdobně.


    53c) Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů.

    62g) Úmluva o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí, vyhlášená pod č. 34/1998 Sb.

    62h) Nařízení Rady (ES) č. 2201/2003 ze dne 27. listopadu 2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti přistoupení dalšího účastníka (§ 92 odst. 1) a o zrušení nařízení (ES) č. 1347/2000 záměně účastníka (§ 92 odst. 2).

    § 239

    (1) Dovolání je přípustné proti usnesení odvolacího soudu, jímž bylo

    a) rozhodnutí soudu prvního stupně zrušeno a řízení zastaveno, popřípadě věc byla postoupena orgánu, do jehož pravomoci náleží,

    b) v průběhu odvolacího řízení rozhodnuto o tom, kdo je procesním nástupcem účastníka, o zastavení řízení podle § 107 odst. 5, o vstupu do řízení na místo dosavadního účastníka (§ 107a), o přistoupení dalšího účastníka (§ 92 odst. 1) a o záměně účastníka (§ 92 odst. 2

    Přípustnost dovolání (§ 237 až 238a ).

    (2) Dovolání je rovněž přípustné proti usnesení odvolacího soudu, kterým bylo

    a) potvrzeno usnesení soudu prvního stupně o zastavení řízení podle § 104 odst. 1,

    b) potvrzeno nebo změněno usnesení soudu prvního stupně, jímž bylo rozhodnuto o tom, kdo je procesním nástupcem účastníka, o zastavení řízení podle § 107 odst. 5, o vstupu do řízení na místo dosavadního účastníka (§ 107a), o přistoupení dalšího účastníka (§ 92 odst. 1) a o záměně účastníka (§ 92 odst. 2).

    (3) Dovolání je též přípustné proti usnesení odvolacího soudu, kterým bylo potvrzeno usnesení soudu prvního stupně o odmítnutí návrhu (žaloby) oprávněn zkoumat jen dovolací soud; to neplatí, jestliže byl odmítnut návrh na předběžné opatření (§ 75a a § 75b) nebo návrh na zajištění předmětu důkazního prostředku ve věcech týkajících se práv z duševního vlastnictví (§ 78d) ustanovení § 241b odst. 1 a 2 tím nejsou dotčena.

    Podání dovolání

    § 240

    (1) Účastník může podat dovolání do dvou měsíců od doručení rozhodnutí odvolacího soudu u soudu, který rozhodoval v prvním stupni. Bylo-li odvolacím soudem vydáno opravné usnesení, běží tato lhůta od doručení opravného usnesení.

    (2) Zmeškání lhůty uvedené v odstavci 1 odstavci 1 nelze prominout. Lhůta je však zachována, bude-li dovolání podáno ve lhůtě u odvolacího nebo dovolacího soudu.

    (3) Lhůta je zachována také tehdy, jestliže dovolání bylo podáno po uplynutí dvouměsíční lhůty proto, že se dovolatel řídil nesprávným poučením soudu o dovolání. Neobsahuje-li rozhodnutí poučení o dovolání, o lhůtě k dovolání nebo o soudu, u něhož se podává, nebo obsahuje-li nesprávné poučení o tom, že dovolání není přípustné, lze podat dovolání do čtyř tří měsíců od doručení.

    § 241

    (1) Není-li dále stanoveno jinak, musí být dovolatel zastoupen advokátem nebo notářem. Notář může dovolatele zastupovat jen v rozsahu svého oprávnění stanoveného zvláštními právními předpisy.57)

    (2) Odstavec 1 neplatí, a) je-li dovolatelem fyzická osoba, která má právnické vzdělání, b) je-li dovolatelem právnická osoba, stát, obec nebo vyšší územně samosprávný celek, jedná-li za ně osoba uvedená v § 21, 21a, anebo v § 21b, která má právnické vzdělání.

    (3) Odstavec 1 neplatí také tehdy, je-li dovolatelem obec, kterou zastupuje stát podle § 26a, jedná-li jménem státu za zastoupenou obec osoba uvedená v § 26a odst. 3, která má právnické vzdělání.

    (4) Dovolání musí být sepsáno, s výjimkou případu uvedeného v odstavci 2 písm. a), advokátem, notářem nebo osobou uvedenou v § 21, 21a, 21b, anebo v § 26a odst. 3, která má právnické vzdělání.


    57) § 3 zákona č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád), ve znění zákona č. 30/2000 Sb.

    § 241a

    (1) Dovolání lze podat pouze z důvodu, že rozhodnutí odvolacího soudu spočívá na nesprávném právním posouzení věci. Dovolání nelze podat z důvodu vad podle § 229 odst. 1, § 229 odst. 2 písm. a) a b) a § 229 odst. 3.

    (2) V dovolání musí být vedle obecných náležitostí (§ 42 odst. 4 (§ 42 odst. 4) uvedeno, proti kterému rozhodnutí směřuje, v jakém rozsahu a z jakých důvodů se toto rozhodnutí napadá, popřípadě které důkazy by měly být provedeny k prokázání vyme zení důvodu dovolání, v čem dovolatel spatřuje splnění předpokladů přípustnosti dovolání (§ 237 až 238a) a čeho se dovolatel domáhá (dovolací návrh).

    (2) Dovolání lze podat jen z těchto důvodů:

    a) řízení je postiženo vadou (3) Důvod dovolání se vymezí tak, která mohla mít že dovolatel uvede právní posouzení věci, které pokládá za následek nesprávné rozhodnutí ve věci,

    b) rozhodnutí a že vyloží, v čem spočívá na nesprávném právním nesprávnost tohoto právního posouzení věci.

    (3) Je-li (4) V dovolání přípustné podle § 237 odst. 1 písm. a) a b) nelze poukazovat na podání, popřípadě podle obdobného užití těchto ustanovení (§ 238 a 238a) která dovolatel učinil za řízení před soudem prvního stupně nebo v odvolacím řízení.

    (5) K obsahu podání, lze dovolání podat také z důvodu v němž dovolatel uvedl, že v jakém rozsahu napadá rozhodnutí vychází ze skutkového zjištění odvolacího soudu, které nemá podle obsahu spisu nebo v podstatné části oporu němž vymezil důvody dovolání, aniž by byla splněna podmínka stanovená v provedeném dokazování § 241, se nepřihlíží.

    (4) (6) V dovolání nelze uplatnit nové skutečnosti nebo důkazy ve věci samé.

    Úkony soudu prvního stupně

    § 241b

    (1) Ustanovení § 208 odst. 1, § 209 a 210 platí obdobně.

    (2) Není-li splněna podmínka uvedená v § 241, postupuje se obdobně podle § 104 odst. 2; to neplatí, bylo-li dovolání podáno opožděně, někým, kdo k dovolání není oprávněn, nebo směřuje-li proti rozhodnutí, proti němuž není dovolání podle § 238 přípustné.

    (3) Dovolání, které neobsahuje údaje o tom, v jakém rozsahu nebo z jakých důvodů se rozhodnutí odvolacího soudu napadá, v čem dovolatel spatřuje splnění předpokladů přípustnosti dovolání (§ 237 až 238a) nebo které neobsahuje vymezení důvodu dovolání, může být o tyto náležitosti doplněno jen po dobu v průběhu trvání lhůty k dovolání. Nebyla-li v době podání dovolání splněna podmínka uvedená v § 241, běží tato lhůta až do uplynutí lhůty, která byla dovolateli určena ke splnění této podmínky; požádal-li však dovolatel před uplynutím lhůty o ustanovení zástupce (§ 30 (§ 30), běží lhůta podle věty první věty první znovu až od právní moci usnesení, kterým bylo o této žádosti rozhodnuto. Nebyl-li nedostatek podmínky uvedené v § 241 ani ve lhůtě určené ke splnění této podmínky odstraněn, předseda senátu soudu prvního stupně dovolací řízení zastaví.

    Řízení u dovolacího soudu

    § 242

    (1) Dovolací soud přezkoumá rozhodnutí odvolacího soudu v rozsahu, ve kterém byl jeho výrok napaden.

    (2) Dovolací soud není vázán rozsahem dovolacích návrhů

    a) ve věcech, v nichž lze zahájit řízení bez návrhu,

    b) v případech, kdy na rozhodnutí o napadeném výroku je závislý výrok, který dovoláním nebyl dotčen,

    c) b) v případech, kde jde o taková společná práva nebo povinnosti, že se rozhodnutí musí vztahovat na všechny účastníky, kteří vystupují na jedné straně, a kde platí úkony jednoho z nich i pro ostatní (§ 91 odst. 2 (§ 91 odst. 2), třebaže dovolání podal jen některý z účastníků,

    d) c) jestliže z právního předpisu vyplývá určitý způsob vypořádání vztahu mezi účastníky.

    (3) Rozhodnutí odvolacího soudu lze přezkoumat jen z důvodů uplatněných důvodu vymezeného v dovolání. Je-li dovolání přípustné, dovolací soud přihlédne též k vadám uvedeným v § 229 odst. 1, § 229 odst. 2 písm. a) a b) a § 229 odst. 3, jakož i k jiným vadám řízení, které mohly mít za následek nesprávné rozhodnutí ve věci, i když nebyly v dovolání uplatněny.

    (4) Účastníci mohou po dobu trvání lhůty k podání dovolání měnit dovolací důvody vymezení důvodu dovolání a rozsah, ve kterém rozhodnutí odvolacího soudu napadají. Ke; ke změně dovolacího návrhu není třeba souhlasu soudu.

    § 243

    Před rozhodnutím o dovolání může dovolací soud, který o něm má rozhodnout, i bez návrhu odložit

    a) vykonatelnost napadeného rozhodnutí.

    , kdyby neprodleným výkonem rozhodnutí nebo exekucí hrozila dovolateli závažná újma, nebo

    b) právní moc napadeného rozhodnutí, je-li dovolatel závažně ohrožen ve svých právech a nedotkne-li se odklad právních poměrů jiné osoby než účastníka řízení.

    § 243a

    (1) Dovolací soud rozhodne o dovolání zpravidla bez jednání. Považuje-li to za vhodné nebo provádí-li se dokazování potřebné, nařídí k projednání dovolání jednání.

    (2) Dokazování provádí dovolací soud jen k prokázání důvodů dovolání. Dokazování doplní buď sám, nebo prostřednictvím soudu prvního stupně, anebo soudu dožádaného.

    (3) Nařídí-li dovolací soud jednání, postupuje obdobně podle § 215 a § 216 odst. 3.

    § 243b

    (1) Dovolání přípustné podle § 237 odst. 1 písm. a) a b) nebo podle obdobného užití těchto ustanovení (§ 238 a 238a) anebo podle § 239 dovolací soud odmítne, je-li zjevně bezdůvodné.

    (2) Nepostupoval-li podle odstavce 1, dovolací soud dovolání zamítne, dojde-li k závěru, že rozhodnutí odvolacího soudu je správné; jinak napadené rozhodnutí zruší.

    (3) Zruší-li dovolací soud rozhodnutí odvolacího soudu, vrátí mu věc k dalšímu řízení. Platí-li důvody, pro které bylo zrušeno rozhodnutí odvolacího soudu, i na rozhodnutí soudu prvního stupně, zruší

    Pro dovolací soud i toto rozhodnutí a vrátí věc soudu prvního stupně k dalšímu řízení, popřípadě věc postoupí k dalšímu platí přiměřeně ustanovení o řízení věcně příslušnému soudu.

    (4) Zruší-li dovolací soud rozhodnutí odvolacího soudu a soudu před soudem prvního stupně pro vady uvedené v § 229 odst. 1 písm. a), b) a d) a v § 229 odst. 2 písm. a) a b), rozhodne též o zastavení řízení, popřípadě o postoupení věci orgánu, do jehož pravomoci náleží.

    (5) Ustanovení § 218, 218a, § 221 odst. 2, § 224 odst. 1 není-li stanoveno jinak; ustanovení § 43, 92, 95 až 99 a § 225 platí 107a však pro řízení u dovolacího soudu obdobně. Vezme-li dovolatel dovolání zcela zpět, dovolací soud řízení zastaví.

    (6) Dovolací soud rozhoduje rozsudkem, jestliže zamítá dovolání proti rozsudku odvolacího soudu nebo jestliže zrušuje rozsudek odvolacího soudu; jinak rozhoduje usnesením neplatí.

    Rozhodnutí o dovolání

    § 243c

    (1) Pro řízení u dovolacího Dovolání podané proti rozhodnutí odvolacího soudu platí přiměřeně ustanovení o řízení před soudem prvního stupně, pokud které není stanoveno něco jiného; ustanovení § 92 a 95 až 99 přípustné nebo které trpí vadami, jež nebyly ve lhůtě (§ 241b odst. 3) odstraněny a 107a však pro něž nelze v dovolacím řízení u dovolacího soudu neplatí pokračovat, anebo které je zjevně bezdůvodné, dovolací soud odmítne.

    (2) V odůvodnění K přijetí usnesení, jímž bylo o odmítnutí dovolání odmítnuto nebo jímž bylo zastaveno dovolací řízení z důvodu, dovolací soud pouze stručně vyloží důvody že dovolání není podle § 237 přípustné, pro které je třeba souhlasu všech členů senátu.

    (3) Ustanovení § 218 písm. b), § 218a, § 224 odst. 1 a 2 a § 225 platí pro řízení u dovolacího soudu obdobně. Vezme-li dovolatel dovolání opožděné, nepřípustné, zjevně bezdůvodné nebo trpí vadami zcela zpět, jež brání pokračování v dovolacím dovolací soud řízení zastaví. Nerozhodl-li předseda senátu soudu prvního stupně podle § 241b odst. 3 věty třetí, ačkoliv se nezdařilo odstranit nedostatek podmínky uvedené v § 241, nebo rozhodne o zastavení dovolacího řízení pro které muselo být nesplnění této podmínky dovolací řízení zastaveno soud.

    § 243d

    (1) Jestliže Nepostupoval-li podle § 243c, dovolací soud zruší

    a) dovolání zamítne, dojde-li k závěru, že rozhodnutí odvolacího soudu (rozhodnutí je správné, nebo

    b) může rozhodnutí odvolacího soudu prvního stupně) změnit, jedná dále o věci jestliže odvolací soud, jemuž byla věc vrácena nebo postoupena k dalšímu řízení; ustanovení § 226 zde platí obdobně. O náhradě nákladů řízení včetně nákladů dovolacího rozhodl nesprávně a jestliže dosavadní výsledky řízení soud rozhodne v novém rozhodnutí ukazují, že je možné o věci rozhodnout.

    (2) Právní vztahy někoho jiného než účastníka Změní-li dovolací soud rozhodnutí odvolacího soudu, zruší rozhodnutí vydaná v řízení v prvním stupni nebo v odvolacím řízení nemohou být novým rozhodnutím dotčeny, která jsou na změněném rozhodnutí odvolacího soudu závislá. Dozví-li se dovolací soud až dodatečně o tom, že na změněném rozhodnutí odvolacího soudu jsou závislá rozhodnutí vydaná v řízení v prvním stupni nebo v odvolacím řízení, rozhodne o jejich zrušení samostatným usnesením.

    § 243e

    (1) Nejsou-li podmínky pro zastavení dovolacího řízení, pro odmítnutí dovolání, pro zamítnutí dovolání nebo pro změnu rozhodnutí odvolacího soudu, dovolací soud je zruší.

    (2) Zruší-li dovolací soud rozhodnutí odvolacího soudu, vrátí mu věc k dalšímu řízení. Platí-li důvody, pro které bylo zrušeno rozhodnutí odvolacího soudu, také na rozhodnutí soudu prvního stupně, zruší dovolací soud i toto rozhodnutí a vrátí věc soudu prvního stupně k dalšímu řízení, popřípadě věc postoupí k dalšímu řízení věcně příslušnému soudu. Dovolací soud zruší též další rozhodnutí vydaná v řízení v prvním stupni nebo v odvolacím řízení, která jsou na zrušovaném rozhodnutí odvolacího soudu závislá. Dozví-li se dovolací soud až dodatečně o tom, že na zrušeném rozhodnutí odvolacího soudu jsou závislá rozhodnutí vydaná v řízení v prvním stupni nebo v odvolacím řízení, rozhodne o jejich zrušení samostatným usnesením.

    (3) Zruší-li dovolací soud rozhodnutí odvolacího soudu proto, že nebyl dodržen závazný právní názor (§ 243g odst. 1) nebo že v řízení došlo k závažným vadám, může nařídit, aby věc v dalším řízení projednal jiný senát nebo přikázat věc k dalšímu řízení jinému odvolacímu soudu. V případě, že dovolací soud zruší rovněž rozhodnutí soudu prvního stupně, může také nařídit, aby věc v dalším řízení projednal u soudu prvního stupně jiný senát (samosoudce) nebo přikázat věc k dalšímu řízení jinému soudu prvního stupně.

    (4) Zruší-li dovolací soud rozhodnutí odvolacího soudu a soudu prvního stupně pro vady uvedené v § 229 odst. 1 písm. a), b) nebo d) a v § 229 odst. 2 písm. a) nebo b), rozhodne též o zastavení řízení, popřípadě o postoupení věci orgánu, do jehož pravomoci náleží.

    § 243f

    (1) Pro rozhodnutí dovolacího soudu je rozhodující stav v době vydání napadeného rozhodnutí odvolacího soudu.

    (2) O zastavení dovolacího řízení nebo o odmítnutí dovolání, které bylo podáno opožděně, které bylo po-dáno někým, kdo k dovolání není oprávněn, nebo které nebylo řádně doplněno nebo opraveno a v dovolacím řízení nelze pro tento nedostatek pokračovat, může rozhodnout předseda senátu dovolacího soudu nebo pověřený člen senátu.

    (3) V odůvodnění usnesení, jímž bylo dovolání odmítnuto nebo jímž bylo zastaveno dovolací řízení, dovolací soud pouze stručně uvede, proč je dovolání opožděné, nepřípustné nebo trpí vadami, jež brání pokračování v dovolacím řízení, nebo proč muselo být dovolací řízení zastaveno. Bylo-li dovolání odmítnuto nebo bylo-li dovolací řízení zastaveno, nemusí být rozhodnutí o náhradě nákladů dovolacího řízení odůvodněno.

    (4) Dovolací soud rozhoduje rozsudkem, jestliže zamítá dovolání proti rozsudku odvolacího soudu nebo jestliže mění či zrušuje rozsudek odvolacího soudu; jinak rozhoduje usnesením.

    (5) Rozsudek se vyhlašuje ústně, proběhlo-li ve věci jednání a při vyhlášení je přítomen alespoň jeden účastník nebo osoba zúčastněná na řízení anebo veřejnost. Jsou-li při vyhlašování rozsudku přítomny pouze soudní osoby, rozsudek se vyhlásí vyvěšením zkráceného písemného vyhotovení bez odůvodnění na úřední desce v budově soudu a na elektronické úřední desce (dále jen "úřední deska soudu") po dobu patnácti dnů. Předseda senátu může rozhodnout, že tímto způsobem se uveřejní i nosné důvody rozsudku.

    (6) Předseda senátu může rozhodnout též o uveřejnění jiného rozhodnutí Nejvyššího soudu na úřední desce soudu způsobem uvedeným v odstavci 5.

    § 243g

    Další průběh řízení

    (1) Jestliže dovolací soud zruší rozhodnutí odvolacího soudu (rozhodnutí soudu prvního stupně), jedná dále o věci soud, jemuž byla věc vrácena nebo postoupena k dalšímu řízení; ustanovení § 226 zde platí obdobně. O náhradě nákladů řízení včetně nákladů dovolacího řízení soud rozhodne v novém rozhodnutí o věci.

    (2) Právní poměry někoho jiného než účastníka řízení nemohou být novým rozhodnutím dotčeny.




    Zpět na obsah zákona

    Kurzy a školení správního a procesního práva

     DatumNázev kurzuTypMístoPořádá
    Daňové kurzy a školení aktuálně nejsou k dispozici
    typy: K - Kurz, W - Webinář, E – E-learning, Knf - Konference   
    Seznam všech kurzů

    ?
    Zobrazit sloupec 

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Ochranné známky

    Finanční katalog

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Monitoring ekonomiky

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.